Verslaving

Veel mensen die terecht zijn gekomen in de verslavingsproblematiek vallen onder het kopje borderline of andere zogenaamde psychiatrische benamingen.

In mijn leven kom ik wel eens mensen tegen die verslaafd zijn aan verdovende middelen maar die dit geaccepteerd hebben en redelijk goed blijven functioneren in de maatschappij. Zolang jij geen probleem ervaart met jouw verlaving en er andere mensen niet mee beschadigt hoeft er niets te veranderen. Anders wordt het als je merkt dat drank en drugs of andere middelen jou niet het geluk brengen waar jij zo naar zoekt. Deepak Chopra heeft in zijn boek 'Verslaving' een goed en aannemelijk verhaal geschreven voor mensen die verslaafd zijn.

Als jij voor de zoveelste keer voor pampers en compleet uitgeschakeld naar het plafond ligt te staren, wordt het misschien tijd dat je inzicht krijgt in je problematiek en op zoek gaat naar hulp hierbij. Het is beslist mogelijk om een manier te vinden hoe je het beste met je neiging tot verslaving aan verdovende middelen om kunt gaan.

De essentie ligt in het erkennen van je gevoelige persoonlijkheid die zoveel indrukken en  (vaak tegenstrijdige) signalen heeft opgevangen en heeft moeten verwerken. Begrijp en geloof in het feit dat jouw hersenen kunnen leren hoe jij met alles wat op jou af lijkt te komen om kunt gaan en hoe je van drank of drugs af kunt blijven. Je ervaring heeft je geleerd dat deze middelen je nergens toe brengen, zo kun je ook leren op welke manier jij het beste met jouw gevoelige persoonlijkheid om kunt gaan. Je hebt hier professionele hulp bij nodig en daarnaast veel steun van je naasten.

Het hoofdstuk 'verslaving' is wat mij betreft het lastigste hoofdstuk om te behandelen. In de diepste zin van het woord draait het hier namelijk altijd om verslaving aan jezelf. En dat is de enige verslaving die mij werkelijk interesseert.

Als verslaafde heb je niet veel aan dit inzicht omdat dit gegeven je niet brengt waar je wezen wil: afgekickt en nuchter.(Overigens ben ik er van overtuigd dat jij dit inzicht al lang met je meedraagt.)

Je hebt er meer aan als je begrijpt hoe jij in elkaar zit en welke invloed jouw ouders en andere belangrijke mensen en gebeurtenissen gehad hebben op jouw leven. Maar alleen met het snappen van je verleden en je persoonlijkheid ben je er nog niet. Een goede radicale gedragstherapie is in de meeste gevallen noodzakelijk.


Anne 

 Dit is een link naar de site van Marchien Toutenhoofd, een vrouw wiens visie sterk overeenkomt met de mijne.

http://psychotherapie-wageningen.nl/therapie-wageningen/verslaving